درگاه بانک

ارائه درگاه پرداخت اینترنتی بانکی آنلاین

فهرست

رفتن به محتوا
  • درگاه بانک
  • عضویت
  • ماژول درگاه پرداخت
  • پنل اس ام اس
  • شرایط استفاده
  • درگاه پرداخت
  • درباره درگاه بانک
  • نیازمندیها
  • تماس با ما

بانکداری آنلاین گوگل

می 29, 2014ارائه درگاه بانکی، ایجاد درگاه بانکی، درگاه بانکی، درگاه پرداخت، درگاه پرداخت بانکی، درگاه حساب بانکی، درگاه مدیریت بانکی، ساخت درگاه بانکی، گرفتن درگاه بانکیAmerican Express، Bill Track، Celent، ETrade، FaceBook، Fargo، First Direct، Google Factor، Infosys، My Money، My Space، The Banker، The Lending club، Thomas Meyer، بانک FaceBook، بانک Google، بانک مدرن، بانکداری الکترونیک، بانکداری اینترنتی، بانکداری خصوصی، بانکداری شرکتی، بانکداری مجازی، بانکدرای انلاین، پرداخت آنلاین، خدمات بانکی، درگاه آنلاین، سهام بانک، شبکه آنلاین، کارمند بانک، گوگل، مجله بنکر، مدیر ارشد بانک، وب 2By Online Payment

 بانکداری گوگل یا Google Banking

در دنیایی که تحولات سریعی در خدمات اینترنتی صورت می گیرد، حوزه بانکداری آنلاین به صورتی اعجاب آور بدون تغییر باقی مانده است. از زمان شروع بانکداری الکترونیک در دهه گذشته، عملکرد خدمات بانکی آنلاین، سعی داشته است با سرعت ابداعات شبکه جهانی اینترنتف هماهنگ باشد. اما هنوز نتوانسته است به طور کامل خدمات و ابزارهای نرم افزاری، که اصطلاحا Web 2.0 نامیده می شود، را در بربگیرد. از مشخصه های کلیدی این خدمات، رابطه تعاملی با کاربران، همکاری، قدرت دیداری بسیار غنی، و سهولت استفاده از آن است.

اما به شکل فزاینده ای، لزوم جلب توجه و خلاقیت نسل جدید کاربران آنلاین، که به آنان هزاره ای گفته می شود و اغلب آنها به اسانی از پیشرفته ترین ابزارهای اینترنتی استفاده می کنند بیشتر می شود. این افراد، علاقه های خود را در سنین پایین تری کشف می کنند و به گفته دکتر توماس مایر، اقتصاددان مرکز تحقیقات بانک مرکزی آلمان در فرانکفورت که اثرات اینترنت را طی 20 سال گذشته مطالعه کرده است، در خط مقدم استفاده از پیشرفته ترین امکانات شبکه قرار دارد.

تحقیقات شرکت سلنت، دروال استریت نیز همین پدیده را مشخص ساخته است. در بررسی سال 2007 این شرکت از دانشجویان آمریکایی 60 درصد پاسخ دهندگان اعلام کردند که خدمات فعلی بانکداری را در حال حاضر استفاده می کنند و در بقیه طول زندگی خود نیز استفاده خواهند کرد. این امر نشان دهنده افزایشی معادل 12% نسبت به تحقیق انجام شده در سال 2003 است.

تجربه کاربران

ارزش بالقوه تولید ثروت این گروه جمعیتی بیشتر شده است. تحقیقات انجام شده توسط موسسه تحقیقاتی و استراتژی جاولین، نشان می دهد که مجموع درآمد نسل هزاره، طی یک دهه آینده بسیار بیشتر از درآمد اولیای خودشان خواهد بود و به بیش از 3480 میلیارد دلار خواهد رسید.

حتی اگر بانک ها نتوانند این نسل را از طریق ارائه خدمات و محصولات ابتکاری و رقابتی جذب کنند ، صرف فعالیت های تراکنشی بانک ها میتواند روابط بانک ها با مشتریان را متحول کند. به گفته دکتر مایر، اگر بانکها بتوانند تجربه ای منحصر به فرد در اختیار مشتریان قرار دهند، که مبتنی بر ابتکارات و براساس بانکداری آنلاین و ظرفیت های آن باشد، آنگاه میتوانند نوعی از روابط خاص و دائمی را با مشتریان خود پایه ریزی کنند.

اما درک این نکته که کدام فناوری به این هدف ها کمک می کند مهمترین چالش این موضوع است. بسیاری از بانک ها، مانند فرست دیرکت، دنیای مجازی web 2.0 را کاملا کشف کرده و ابداعات فراوانی را مانند RSS ایجاد کرده اند که اطلاعات لازم را به کاربران می دهد. شرکت اینفوسیس بزرگترین شرکت خدماتی هند یکی از معدود شرکتهایی است که در سطح جهان چنین فعالیتهایی را ارزیابی کرده و طبق بررسی آنها بسیاری از شرکت های مشهور مانند HSBC، آمریکن اکسپرس و فارگو از نظر جذابیت و محتوا رتبه بالایی کسب کرده اند.

به گفته دکتر جای گانش، مدیر تحقیقات Web 2.0 در شرکت اینفوسیس، آنچه باید هنوز انجام گیرد این است که بانک ها کجا و چگونه باید تکنولوژی Web 2.0 را وارد خدمات بانکی آنلاین کنند تا بتوانند تجربه ای منحصر به فرد و با استفاده از اطلاعات مالی فردی مشتریان در اختیار انها قرار دهند.

تعداد معدودی از بانک هآگهی شهر من در ارائه خدمات مالی، شروع به مقابله با این چالش کرده اند. شرکت مالی ای ترید، مستقر در آمریکا، که یکی از پیشگامان خدمات آنلاین است. یکی از این موسسات قلمداد می گردد. این شرکت در حال بررسی و ابداع نمونه های اولیه خدمات و ابزاهرهای جدیدی است که از محتوای چندین منبع استفاده می کند تا بتواند اطلاعات فردی حسابها و پورتفولیوی مشتریان را به آنها عرضه کند. این ابزارها به مشتریان اجازه می دهند تا بتوانند داده های مربوط به پورتفولیوی خود را با پورتفولیوی گرفته شده از دیگر سایتها مقایسه کنند تا بتوانند عملکرد پورتفولیوی خود را به صورت موثرتری زیرنظر داشته باشند.

علاقه شرکت ای ترید به تکنولوژی web 2.0 در انفرادی کردن حسابهای مشتریان خود است. از این لحاظ این شرکت تلاش های فراوانی انجام داده است تا بتواند تمام محصولات خود را به صورت منجسم به شکل آنلاین عرضه کند.

اما به گفته پاول هاپرن، معاون اجرایی این شرکت هر چند خدمات منسجم برای براوردن نیاز مشتریان در آینده کافی نیست. در عین حال شما به شبکه اینترنت نیازی ندارید بلکه باید خودتان را جایی قرار دهید که مشتریان به آن نیاز دارند.

مدیران اجرایی سیتی بانک نیز، مانند اقای هاپرن، کاملا معتقدند که محدود کردن خدمات بانکداری الکترونیک به ایجاد وب سایت، ممکن است یک استراتژی محدود کننده باشد. به جای آن بانک ها باید شروع به بررسی این موضوع کنند که در کدام حوزه دیگر میتوانند از خدمات آنلاین سود ببرند و آن حوزه را نیز در گستره خدمات ارائه داده شده ادغام کنند.

تکامل رفتاری

کن وگیرن، مسئول بخش معماری و ابتکارات در شرکت اگ، مسئول نظارت بر تحقیقاتی است که در خصوص تکامل و تعبیر رفتار مشتریان بانک ها انجام شده است، او می گوید: تحقیقاتی که ما انجام داده ایم نشان می دهد که مشتریان با روش های مختلفی با ما تعامل می کنند و همچنین اینکه گرایش های تکنولوژیکیف ظاهر کردن اثرات موثر خود را آغاز کرده اند.

به گفته او، اولین و مهم ترین این گرایش ها، ظهور شبکه های اجتماعی استف یعنی سایتهای اینترنتی، که در آنها گروه هایی از افراد مختلف در سرتاسر جهان از طریق ایجاد تصاویر شخصی و شرح حالهای فردی خود با یکدیگر برقرار می کنند. این پدیده، اثر مستقیم و مهمی بر زمانی دارد که افراد حاضر هستند، برای گشت و گذار در سایت بانک ها صرف کنند.

او می گوید: به طور کلی، آن نوع مشتری که مورد نظر ما است، کسی است که پول فراوان ولی وقت کمی دارد. آنها فقط چند دقیقه پشت میز خود می نشینند و با سایت بانک ها تماس می گیرند اما در حال حاضر انها، همان دقیقه را هم صرف تماس با یکدیگر می کنند.

این یافته قابل توجه اگ را به خود جلب کرد و به گفته آقای وگیرن، اگر چشم ها از وب سایت ما بیرون برود، پس ما باید در جایی حضور داشته باشیم که مردم وقت خود را آنجا صرف می کنند.

توجه به آینده

فیس بوک، یک وب سایت امریکایی است که در سال 2004 توسط یکی از دانشجویان دانشگاه هاروارد بنیان نهاده شده، این وب سایت یک شبکه اجتماعی است. این شبکه بیش از 68 میلیون کاربر فعال در سرتاسر جهان دارد و از نظر تعداد بازدیدکنندگان ششمین سایت در امریکا است.

در ماههای اخیر، فیس بوک و رقیب اصلی آن یعنی مای اسپیس، باعث بروز اخبار متناقضی در روزنامه های امریکا و انگلیس شده اند و این به آن دلیل است که هردوی آنها به نقطه ای از ترافیک بحرانی رسیده اند که در هیچ کدام از حوزه های مجازی یا واقعی سابقه نداشته است. حضور رو به افزایش آنها از چشم اگ یا شرکتهای مشابه آن، دور نمانده است. این شرکتها متوجه شده اند که فیس بوک کانال مهمی است که از طریق ان میتوان حداقل در مراحل اولیه بعضی خدمات بانکی را ارائه کرد.

شرکت اگ در تجربیات خود موفق شده است تا امکانات ایمیل فرد به فرد پرداخت خود را با سیستم پیام رسانی فیس بوک مطابق نماید، که به گفته آقای وگیرن با حداقل تلاش به سرانجام رسید. این بانک هنوز سعی نکرده است تا محصول جدید خود را از این طریق بازاریابی کند، اما وگیرن می گوید: این یکی از راه حلهایی است که ما در دست بررسی داریم.

شرکت ای ترید نیز مانند شرکت اگف کاملا از توان بالای بالقوه این شبکه های اجتماعی آگاه است. آقای هاپرن می گوید : ما هم شروع کرده این تا کاری مشابه آن اجام دهیم. مشتریان ما الزاما نباید واردس ایت ما شوند تا سهام بخرند یا پرداختی انجام دهند یا کاری در پورتفلیوی خودشان انجام دهند. اما می گوید : ما باید ببینیم که آینده این خدمات جدید به کجا می رسد.

مجله بنکر، متوجه شده است که یک بانک بزرگ انگلیس نیز به طور جدی به بررسی امکانات فیس بوک پرداخته است. یکی از مدیران ارشد بانک می گوید: این مسیری سریع به بازار است. فیس بوک با دارا بودن جمعیت زیر 25 سال به عنوان رو به رشد ترین جمعیت کاربر، که 85 درصد شبکه اجتماعی را تشکیل می دهند و بازار تمامی دانشگاههای آمریکا را در دست دارند، میتواند به عنوان یک ابزار جوان پسند، موثر و کارآمد عمل کند. او می گوید به عنوان یک بانکدار، شما چگونه به این جمعیت نگاه می کنید؟ مشخص است که فیس بوک ارزش خالص بالاتری دارد. پرداخت بانکی، اقتصادی ترین نحوه خرید و فروش است اما استفاده از فیس بوک ب بانک ها اجازه استفاده از تبلیغات را می دهد و اگر شما اطلاعات بیشتری در مورد مشتریان داشته باشید و آن را از طریق حسابهای فیس بوک کسب کرده باشید، میتوانید خدمات بیشتری را به آنها بفروشید.

فیس بوک تاکنون از پاسخدهی به این موارد خودداری کرده است اما توجه به این سایت را نمیتوان بی پاسخ گذاشت. بلکه کاملا برعکس، این سایت اخیرا وارد برخی فعالیتهای تجاری الکترونیک شده و این کار را از طریق برنامه های عملکرد بازخود انجام داده است که اجازه می دهد تا افراد ثالث و مستقل بتوانند ابزارهایی دیگر و مستقل ابداع کنند تا در صفحات فیس بوک استفاده شود. تاکنون صدها نمونه از این ابزار ساخته شده است که شامل دهها برنامه امور مالی شمخص است. این برنامه شامل برنامه قرض دهی فرد به فردف کلوب قرض دهی، مای مانی و بیل ترک می شود که کاربران فیس بوک را قادر می سازد تا بتوانند صورتحساب خود را پرداخت و رهگیری کنند. عملکرد این برنامه ها شامل : دیدن مانده حسابهای بانکی و انتقال پول بین حسابهای مختلف است.

اما مهم ترین ابتکار انجام شده در نوامبر 2007 به وقوع پیوست و آن هنگامی بود که شرکت کوچک کی یونیت کردیت یونیون، مستقر در امریکا، اولین نهاد مالی شد که توانست به کاربران فیس بوک اجازه دهد به طور کامل به سحابهای خود دسترسی داشته باشند. کاربران فیس لیفت میتوانند، با استفاده از یک پلات فرم بانکی موبایل و برنامه mShift به سحباهای خود در موسسه کی پوینت دسترسی داشته باشند و بدون اینکه نیاز به ثبت ورود مجدد داشته باشند، این کار را از طریق فیس بوک انجام دهند. به نظر می رسد که دنیای بانکداری مجازی و دنیای شبکه های اجتماعی در حال ادغام است.

هشدار گوگل

فیس بوک تنها و بهترین شبکه آنلاین نیست که بانک ها بتوانند در ان از برنامه Web 2.0 استفاده کنند. یک سیستم اینترنتی که میتواند بانکداری الکترونیکی را متحول کند توسط Google فعالیت می کند. یعنی غول جستجوگری که حضورش در اینترنت تصادفی ینست. گوگل به مجله بنکر گفت : تعدادی از بانک های امریکایی و اروپایی با این شرکت تماس گرفته اند و تقاضا کرده اند تا از برنامه نرم افزاری آن به عنوان خدمات بانکی استفاده کنند. یعنی نرم افزاری که از طریق اینترنت منتقل می شود، نه اینکه برای هر شرکتی به طور مجزا ساخته شود زیرا این کار مناسبترین روش برای بانکداری آنلاین و فعالیت های خرید و فروش سهام این بانکها است.

یکی از موارد مورد علاقه این بانکها، استفاده از برنامه Apps متعلق به گوگل سات که به وسیله آن بسیاری از کاربری ها مانند ایمیل، ارسال اسناد، تقویت و توانایی صحبت کردن به صورت یک مجموعه انجام می گیرد. این برنامه، در ابتدا به عنوان یک ابزار مجانی برای عرضه به مشتریان ساخته شد، اما کاربری و سهولت ساتفاده از آن، گوگل را وارد بازار خرید و فروش کرده است.

به گفته دیوآرمسترانگ، مدیر محصولات Google EMEA آنچه به راستی مرا شگفت زده کرد، این بود که صحبت در این مورد از موضوع خارج شد. ما صحبت را به این فرض شروع کردیم که میخواهیم خدمات Apps را بهص ورت داخلی به شرکتها ارائه دهیم اما در حقیقت آنها میخواستند ان را بهص ورت خارجی استفاده کنند.

او گفت : یکی از دیده هایی که در مورد آن بحث شد، شامل استفاده از نرم افزار گوگل Apps برای ایجاد شبکه ای مرکزی و کاملا منسجم، برای تعامل چندسویه با حسابهای مشتریان به صورت آنلاین بود. او می گوید : ما این دیدگاه را در نظر داشتیم که خدمات و اطلاعات از طریق گوگل ارائه می شود و بانک و مشتری دیگر خودشان در هر حوزه ای به تعامل می پردازند. این امر مشابه یک صفحه خصوصی در اینترنت است.

به گفته او، استفاده از نرم افزارهای اطلاعات تجاری، نیز موضوع دیگری در بحث رفتار کاربران اینترنت بوده است. توانایی احلیلی مشابهی در موتورجستجوی گوگل ایجاد شده است و گوگل سعی دارد تا کاربران، نتایج جستجو را به صورت فردی شده دریافت کنند. اگر گوگل میخواست بخشی از توانایی و دانش خود را به عنوان بزرگترین نگهبان رفتار انسانی در حسابهای مشتریان بانکها به کار گیرد، آنگاه قادر می شد تا شرح حالی دقیق از کاربران آنلاین خدمات بانکی ارائه کند که همانند خود مشتریان آن بانکها دقیق بود.

ریسک های آنی

به گفته آرمسترانگ همسو شدن گوگل و بانکداری انلاین هنوز کاملا پخته نشده است، اما بحث های گفته شده در فوق، نشان دهنده تغییری واقعی در نحوه تفکر بانک های آمریکا و اروپا و نیز تغییر برداشت آنها در خصوص تمامی چهارچوب بانکداری الکترونیک است. برای مثال اگ در حال بررسی این امر است که بتواند از iGoogle – صفحه ای در اینترنت که کاربر میتواند اطلاعات خاص را زا طریق نرم افزار ها و ابزار گوگل منتقل کند. استفاده نماید تا بتواند مشتریان خود را قادر سازد تا تمامی حسابهای بانکی خود را در یک محل گرد هم آورند.

هنگامی که تکنولوژی در دسترس مشتریان تا این حد آشنا باشد، کار با آن ساده باشد و به سهولت مورد استفاده قرار گیرد، احتمال اینکه یک طرف ثالث ارائه دهنده خدمات آنلاین به مشتریان از راه رسد، بسیار زیاد است و این شرکت میتواند نسل اینده کاربری های اینترنتی را در دست خود بگیرد.

اما اگر بانکها واقعا بخواهند وارد دنیای Web2.0 شوند، باید بر چالشهایی که در امر اطلاعات خصوصی افراد و امنیت اطلاعات وجود دارد غلبه کنند و آنها در حال حاضر کاملا متوجه این موضوع هستند. اما چاره ای ندارند جز اینکه کاربری های وب 2 را تغییر دهند. آنها هنگامی متوجه حاد بودن این چالش خواهند شد که مواجه با مشکل از دست دادن مشتریان خود به دیگر بانکها و یا به دیگر نهادهای عرضه کننده چنین خدماتی شوند.

 

  • ایجاد درگاه بانک (11)

پیمایش نوشته

→ بانکداری شرکتی بانکداری مبادله ای ←
  • سامانه تسویه اوراق بهادار الکترونیکی
  • گوگل آنالیتیک
  • مدیریت ریسک بانکداری مجازی
  • اصــول مــدیریت ریــسک بانکداری الکترونیک
  • فرآینـد مـوثر ایمنـی در بانکداری الکترونیک
  • بانک در گذر ایام
  • بانکداری اختصاصی
  • خدمات پست بانک
  • درگاه بانکداری الکترونیک
  • فناوری اطلاعات در خدمات بانکی

درخواست درگاه اینترنتی بانکی

  • آسان پرداخت
  • ارائه درگاه بانکی
  • اسکریپت درگاه زرین پال
  • افتتاح حساب
  • انتقال وجه
  • انتقال وجه بانک اقتصاد نوین
  • انتقال وجه بانک انصار
  • انتقال وجه بانک ایران زمین
  • انتقال وجه بانک پارسیان
  • انتقال وجه بانک پاسارگاد
  • انتقال وجه بانک تجارت
  • انتقال وجه بانک دی
  • انتقال وجه بانک رفاه
  • انتقال وجه بانک سپه
  • انتقال وجه بانک سپهر
  • انتقال وجه بانک سرمایه
  • انتقال وجه بانک سینا
  • انتقال وجه بانک شهر
  • انتقال وجه بانک صادرات
  • انتقال وجه بانک صنعت و معدن
  • انتقال وجه بانک قرض الحسنه مهر ایران
  • انتقال وجه بانک قوامین
  • انتقال وجه بانک کارآفرین
  • انتقال وجه بانک کشاورزی
  • انتقال وجه بانک گردشگری
  • انتقال وجه بانک مسکن
  • انتقال وجه بانک ملت
  • انتقال وجه بانک ملی
  • انتقال وجه بانک ها
  • انتقال وجه ملی
  • ایجاد درگاه بانکی
  • پایا
  • پلاس پی
  • پنل اس ام اس
  • پنل پیامک
  • تراکنش بانک
  • ثبت درگاه اینترنتی
  • ثبت درگاه پرداخت
  • ثبت نام درگاه بانک پاسارگاد
  • ثبت نام درگاه پرداخت
  • خدمات اس ام اس
  • خدمات انتقال وجه
  • خدمات انتقال وجه بانک پارسیان
  • خدمات انتقال وجه بانک تجارت
  • خدمات انتقال وجه بانک سپه
  • خدمات انتقال وجه بانک صادرات
  • خدمات انتقال وجه بانک کارت به کارت
  • خدمات انتقال وجه بانک کشاورزی
  • خدمات انتقال وجه بانک ملت
  • خدمات انتقال وجه بانک ملی
  • درخواست درگاه اینترنتی بانک ملت
  • درخواست درگاه بانک اقتصاد نوین
  • درخواست درگاه بانک پارسیان
  • درخواست درگاه بانک ملت
  • درخواست درگاه پرداخت آنلاین
  • درخواست درگاه پرداخت الکترونیک بانک ملت
  • درگاه
  • درگاه آمار
  • درگاه آنلاین
  • درگاه آنلاین بانک ملت
  • درگاه الکترونیکی سازمان آموزش و پرورش
  • درگاه الکترونیکی شهرداری اصفهان
  • درگاه الکترونیک
  • درگاه الکترونیک اصفهان
  • درگاه الکترونیک ایران
  • درگاه الکترونیک بانک تجارت
  • درگاه الکترونیک بانک تجارت
  • درگاه الکترونیک بانک کشاورزی
  • درگاه الکترونیک بانک ملت
  • درگاه الکترونیک بانک ملی
  • درگاه الکترونیک پارسیان
  • درگاه الکترونیک پیشخوان دولت
  • درگاه الکترونیک جمهوری اسلامی ایران
  • درگاه الکترونیک خدمات قضایی
  • درگاه الکترونیک دادگستری
  • درگاه الکترونیک دولت
  • درگاه الکترونیک ساری
  • درگاه الکترونیک سازمان
  • درگاه الکترونیک سامان
  • درگاه الکترونیک شرکت‬‎
  • درگاه الکترونیک شهرداری
  • درگاه الکترونیک قضایی
  • درگاه الکترونیک کدپستی
  • درگاه الکترونیک وزارت نفت
  • درگاه الکترونیکی
  • درگاه الکترونیکی ایران
  • درگاه الکترونیکی بانک رفاه
  • درگاه الکترونیکی بانک صادرات
  • درگاه الکترونیکی بانک کشاورزی
  • درگاه الکترونیکی بانک مسکن
  • درگاه الکترونیکی بانک ملت
  • درگاه الکترونیکی ثبت اسناد
  • درگاه الکترونیکی ثبت اسناد و املاک
  • درگاه الکترونیکی دانشگاه آذربایجان
  • درگاه الکترونیکی دانشگاه تربیت معلم آذربایجان
  • درگاه الکترونیکی دولت
  • درگاه الکترونیکی سازمان ثبت
  • درگاه الکترونیکی سازمان ثبت اسناد
  • درگاه الکترونیکی قضایی
  • درگاه الکترونیکی قوه قضاییه
  • درگاه الکترونیکی نهاد رهبری
  • درگاه الکترونیکی وزارت ورزش
  • درگاه انتقال وجه
  • درگاه انتقال وجه اینترنتی بانک صادرات
  • درگاه انتقال وجه اینترنتی بانک ملت
  • درگاه انتقال وجه بانک پارسیان
  • درگاه انتقال وجه بانک تجارت
  • درگاه انتقال وجه بانک رفاه
  • درگاه انتقال وجه بانک سامان
  • درگاه انتقال وجه بانک سپه
  • درگاه انتقال وجه بانک سینا
  • درگاه انتقال وجه بانک صادرات
  • درگاه انتقال وجه بانک کشاورزی
  • درگاه انتقال وجه بانک ملت
  • درگاه انتقال وجه بانک ملی
  • درگاه اینترنتی مرکزی واریز نقدی
  • درگاه اینترنتی
  • درگاه اینترنتی انتقال وجه
  • درگاه اینترنتی ایران
  • درگاه اینترنتی بانک اقتصاد نوین
  • درگاه اینترنتی بانک پارسیان
  • درگاه اینترنتی بانک پاسارگاد
  • درگاه اینترنتی بانک تجارت
  • درگاه اینترنتی بانک رفاه
  • درگاه اینترنتی بانک سامان
  • درگاه اینترنتی بانک سپه
  • درگاه اینترنتی بانک شهر
  • درگاه اینترنتی بانک صادرات
  • درگاه اینترنتی بانک کشاورزی
  • درگاه اینترنتی بانک ملت
  • درگاه اینترنتی بانک ملی
  • درگاه اینترنتی بانک ها
  • درگاه اینترنتی پرداخت قبوض
  • درگاه اینترنتی پرداخت قبوض بانک ملت
  • درگاه اینترنتی تامین اجتماعی
  • درگاه اینترنتی چیست
  • درگاه اینترنتی خدمات بانک کشاورزی
  • درگاه اینترنتی دادگستری
  • درگاه اینترنتی دامون
  • درگاه اینترنتی دولت
  • درگاه اینترنتی رایگان
  • درگاه اینترنتی زرین پال
  • درگاه اینترنتی شبستر
  • درگاه اینترنتی شتاب
  • درگاه اینترنتی شرکت مخابرات اصفهان
  • درگاه اینترنتی قوه قضاییه
  • درگاه اینترنتی لیست بیمه
  • درگاه اینترنتی همراه اول
  • درگاه بانک
  • درگاه بانک آینده
  • درگاه بانک اقتصاد نوین
  • درگاه بانک انصار
  • درگاه بانک پارسیان
  • درگاه بانک پاسارگاد
  • درگاه بانک تجارت
  • درگاه بانک تجارت مانده حساب
  • درگاه بانک جوملا
  • درگاه بانک حکمت ایرانیان
  • درگاه بانک دی
  • درگاه بانک رفاه
  • درگاه بانک سامان
  • درگاه بانک سامان کارت به کارت
  • درگاه بانک سپه
  • درگاه بانک سینا
  • درگاه بانک شهر
  • درگاه بانک صادرات
  • درگاه بانک قوامین
  • درگاه بانک کشاورزی
  • درگاه بانک گردشگری
  • درگاه بانک مسکن
  • درگاه بانک ملت
  • درگاه بانک ملت برای وردپرس
  • درگاه بانک ملت جوملا
  • درگاه بانک ملی
  • درگاه بانکی
  • درگاه بانکی پارسیان
  • درگاه بانکی شاپرک
  • درگاه پایپ لاین
  • درگاه پرداخت
  • درگاه پرداخت آنلاین
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک پارسیان
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک پاسارگاد
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک تجارت
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک سامان
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک صادرات
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک ملت
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک ملی
  • درگاه پرداخت آنلاین بانک های دولتی و خصوصی
  • درگاه پرداخت آنلاین برای اشخاص حقیقی
  • درگاه پرداخت آنلاین برای سایت
  • درگاه پرداخت آنلاین برای وبلاگ
  • درگاه پرداخت آنلاین پارس پال
  • درگاه پرداخت آنلاین پارس لاین
  • درگاه پرداخت آنلاین زرین پال
  • درگاه پرداخت اقتصاد نوین
  • درگاه پرداخت الکترونیک بانک صادرات
  • درگاه پرداخت الکترونیک بانک ملت
  • درگاه پرداخت الکترونیک سامان
  • درگاه پرداخت الکترونیک ملت
  • درگاه پرداخت الکترونیکی
  • درگاه پرداخت الکترونیکی ( دامون )
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک اقتصاد نوین
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک پارسیان
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک پاسارگاد
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک تجارت
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک رفاه
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک سامان
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک صادرات
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک ملت
  • درگاه پرداخت الکترونیکی بانک ملی
  • درگاه پرداخت الکترونیکی قبوض
  • درگاه پرداخت اینترنتی
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک اقتصاد نوین
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک پارسیان
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک پاسارگاد
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک تجارت
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک رفاه
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک سامان
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک سپه
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک سرمایه
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک سینا
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک کشاورزی
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک مسکن
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک ملت
  • درگاه پرداخت اینترنتی بانک ملی
  • درگاه پرداخت اینترنتی بدون مجوز
  • درگاه پرداخت اینترنتی چیست
  • درگاه پرداخت اینترنتی رایگان
  • درگاه پرداخت اینترنتی زرین پال
  • درگاه پرداخت اینترنتی شتاب
  • درگاه پرداخت اینترنتی صادرات
  • درگاه پرداخت اینترنتی قبوض
  • درگاه پرداخت اینترنتی قبوض بانک صادرات
  • درگاه پرداخت بانک اقتصاد نوین
  • درگاه پرداخت بانک پارسیان
  • درگاه پرداخت بانک پاسارگاد
  • درگاه پرداخت بانک تجارت
  • درگاه پرداخت بانک رفاه
  • درگاه پرداخت بانک سامان
  • درگاه پرداخت بانک صادرات
  • درگاه پرداخت بانک کشاورزی
  • درگاه پرداخت بانک ملت
  • درگاه پرداخت بانک ملی
  • درگاه پرداخت بانکی
  • درگاه پرداخت بانکی
  • درگاه پرداخت بدون کارمزد
  • درگاه پرداخت پاسارگاد
  • درگاه پرداخت پی پال
  • درگاه پرداخت پی لاین
  • درگاه پرداخت تجارت
  • درگاه پرداخت جهان پی
  • درگاه پرداخت جوملا
  • درگاه پرداخت جی پال
  • درگاه پرداخت جیرینگ
  • درگاه پرداخت چیست
  • درگاه پرداخت حق بیمه
  • درگاه پرداخت خارجی
  • درگاه پرداخت دامون
  • درگاه پرداخت دامون بانک ملی
  • درگاه پرداخت دانش پژوهان
  • درگاه پرداخت رایگان
  • درگاه پرداخت زرین پال
  • درگاه پرداخت سامان
  • درگاه پرداخت سپه
  • درگاه پرداخت سداد
  • درگاه پرداخت سرمایه
  • درگاه پرداخت شاپرک
  • درگاه پرداخت شتاب
  • درگاه پرداخت صادرات
  • درگاه پرداخت فرم درخواست
  • درگاه پرداخت قبض
  • درگاه پرداخت قبض جریمه
  • درگاه پرداخت قبوض
  • درگاه پرداخت قبوض بانک پارسیان
  • درگاه پرداخت قبوض بانک تجارت
  • درگاه پرداخت قبوض بانک رفاه
  • درگاه پرداخت قبوض بانک سامان
  • درگاه پرداخت قبوض بانک صادرات
  • درگاه پرداخت قبوض بانک کشاورزی
  • درگاه پرداخت قبوض بانک ملت
  • درگاه پرداخت قبوض بانک ملی
  • درگاه پرداخت کارت به کارت
  • درگاه پرداخت کارت به کارت بانک ملت
  • درگاه پرداخت کارت به کارت بانک ملی
  • درگاه پرداخت کشاورزی
  • درگاه پرداخت لیبرتی
  • درگاه پرداخت لیبرتی
  • درگاه پرداخت مبین نت
  • درگاه پرداخت مستقیم
  • درگاه پرداخت ملت
  • درگاه پرداخت ملی
  • درگاه پرداخت میهن پال
  • درگاه پرداخت واسطه
  • درگاه پرداخت وبلاگ
  • درگاه پرداخت وردپرس
  • درگاه تامین اجتماعی
  • درگاه تجارت
  • درگاه تجارت الکترونیک پارسیان
  • درگاه تجاری لوکوپوک
  • درگاه تک پرداخت
  • درگاه ثبت احوال
  • درگاه ثبت اسناد
  • درگاه چیست
  • درگاه حساب بانکی
  • درگاه حساب بانکی
  • درگاه خدمات
  • درگاه خدمات الکترونیک
  • درگاه خدمات الکترونیک گیلان
  • درگاه خدمات اینترنتی بانک کشاورزی
  • درگاه خدمات بانک کشاورزی
  • درگاه خدمات قضایی
  • درگاه خرید
  • درگاه خرید اینترنتی
  • درگاه خرید اینترنتی بانک ملت
  • درگاه خرید اینترنتی بلیط اتوبوس
  • درگاه خرید اینترنتی بلیط قطار
  • درگاه خرید اینترنتی بلیط هواپیما
  • درگاه خرید بانک پارسیان
  • درگاه خرید بانک ملت
  • درگاه دادگستری
  • درگاه دامون
  • درگاه دفاتر پیشخوان
  • درگاه دفاتر پیشخوان دولت
  • درگاه دولت
  • درگاه دیوان عدالت
  • درگاه رایگان پرداخت
  • درگاه رویدادهای کنونی
  • درگاه زرین پال
  • درگاه سازمانی
  • درگاه سامان
  • درگاه سداد بانک ملی
  • درگاه سیاست اجتماعی
  • درگاه شتاب بانک ملی
  • درگاه صادرات
  • درگاه طب مکمل
  • درگاه طب مکمل جایگزین ایران
  • درگاه غیر حضوری همراه اول
  • درگاه فرهنگی
  • درگاه فروش اینترنتی بانک ملت
  • درگاه فروش اینترنتی کمپانی یاس
  • درگاه قضایی
  • درگاه قوه قضاییه
  • درگاه کارت به کارت اینترنتی
  • درگاه کارت به کارت بانک ملت
  • درگاه کارت به کارت بانک ملی
  • درگاه کد پستی
  • درگاه کشاورزی
  • درگاه مدیریت بانکی
  • درگاه مدیریت حساب بانکی
  • درگاه ها
  • درگاه های بانکی
  • درگاه های بانکی
  • درگاه های پرداخت
  • درگاه های پرداخت الکترونیک
  • درگاه واحد خدمات الکترونیکی ایران
  • دروازه پرداخت
  • دروازه پرداخت اینترنتی
  • دروازه پرداخت بانک
  • دروازه پرداخت ملت
  • دریافت درگاه
  • دریافت درگاه اینترنتی
  • دریافت درگاه اینترنتی بانک پارسیان
  • دریافت درگاه اینترنتی بانک پاسارگاد
  • دریافت درگاه اینترنتی بانک سامان
  • دریافت درگاه اینترنتی بانک ملت
  • دریافت درگاه اینترنتی بانک ملی
  • دریافت درگاه بانک پارسیان
  • دریافت درگاه بانک پاسارگاد
  • دریافت درگاه بانک سامان
  • دریافت درگاه بانک سرمایه
  • دریافت درگاه بانک ملت
  • دریافت درگاه بانک ملی
  • دریافت درگاه پرداخت
  • دریافت درگاه پرداخت آنلاین
  • دریافت درگاه پرداخت آنلاین بانک ملت
  • دریافت درگاه پرداخت اینترنتی
  • دریافت درگاه پرداخت اینترنتی بانک ملت
  • دریافت درگاه پرداخت اینترنتی بانک ملی
  • دریافت درگاه پرداخت بانک پارسیان
  • دریافت درگاه پرداخت بانک ملت
  • دریافت درگاه پرداخت بانک ملی
  • دریافت شبا
  • ساتنا
  • ساخت درگاه بانکی
  • سایت درگاه
  • سایت درگاه ایران
  • سایت درگاه ایرانیان
  • سایت درگاه بانک پارسیان
  • سایت درگاه بانک ملت
  • سایت درگاه خدمات الکترونیکی ایران
  • سایت درگاه خدمات قضایی
  • سایت درگاه دولت
  • سایت درگاه قضایی
  • سایت درگاه ملی ایران
  • سایت درگاه ملی ایران
  • سایت های درگاه پرداخت
  • سرمایه گذاری
  • شرایط درگاه بانک ملت
  • شرایط درگاه پرداخت بانک ملت
  • شرکت درگاه
  • شرکت درگاه ارتباطات جدید
  • فرم درگاه اینترنتی بانک ملی
  • فرم درگاه بانک ملت
  • قرض الحسنه
  • گرفتن درگاه اینترنتی
  • گرفتن درگاه اینترنتی بانک ملت
  • گرفتن درگاه بانک پارسیان
  • گرفتن درگاه بانک سامان
  • گرفتن درگاه بانک کشاورزی
  • گرفتن درگاه بانک ملت
  • گرفتن درگاه بانک ملت
  • گرفتن درگاه بانکی
  • گرفتن درگاه پارسیان
  • گرفتن درگاه پرداخت
  • گرفتن درگاه پرداخت آنلاین بانک ملت
  • گرفتن درگاه پرداخت بانک ملت
  • نحوه دریافت درگاه پرداخت آنلاین
  • وب سرویس

اطلاعات درگاه آنلاین بانکی

افزایش فروش انتقال وجه اینترنت بانک بازاریابی بازاریابی شبکه ای بانک بانکداری بانکداری الکترونیک بانکداری اینترنتی بانکداری شرکتی بانکداری مجازی بانک شهر بانک مرکزی تبلیغات بانکی تراکنش حساب جام خدمات بانکی خرید ارز درج آگهی رایگان درگاه اختصاصی درگاه اختصاصی پرداخت درگاه اینترنتی درگاه اینترنتی پرداخت درگاه بانک درگاه بانکی درگاه مستقیم پرداخت درگاه پرداخت درگاه پرداخت آنلاین برای وبلاگ درگاه پرداخت اختصاصی درگاه پرداخت اینترنتی درگاه پرداخت بانکی درگاه پرداخت مستقیم درگاه پرداخت وبلاگ سرمایه گذاری سپرده سپرده سرمایه گذاری شاپرک صنعت بانکداری فروش ارز همراه بانک پرداخت پرداخت الکترونیک پرداخت الکترونیکی پرداخت اینترنتی پرداخت قبض

پیوندها

  • آموزش طراحی سایت اختصاصی
  • خدمات
  • خدمات اس ام اس
  • خدمات اینترنتی
  • خدمات سخت افزار و شبکه
  • خدمات نرم افزاری و طراحی سایت
  • دانلود آموزش طراحی سایت
  • درج آگهی رایگان
  • سایر خدمات

بایگانی تاریخ خورشیدی

  • تیر ۱۳۹۸
  • شهریور ۱۳۹۵
  • شهریور ۱۳۹۳
  • مرداد ۱۳۹۳
  • تیر ۱۳۹۳
  • خرداد ۱۳۹۳
  • اردیبهشت ۱۳۹۳
  • فروردین ۱۳۹۳
  • اسفند ۱۳۹۲
  • بهمن ۱۳۹۲
  • دی ۱۳۹۲
  • آذر ۱۳۹۲
  • آبان ۱۳۹۲
  • مهر ۱۳۹۲
  • شهریور ۱۳۹۲

اطلاعات درگاه بانک

  • انتقال وجه بانک ملت
  • انتقال وجه بانک صادرات
  • مانده حساب بانک ملت
  • کارت به کارت بانک ملت
  • اعلام موجودی بانک ملت
  • پرداخت قبض جریمه
  • انتقال وجه بانک ملی
  • انتقال وجه اینترنتی بانک ملت
  • انتقال وجه بانک کشاورزی
  • موجودی حساب بانک ملت

ارائه درگاه بانکی آنلاین

  • صورتحساب اینترنتی بانک ملت
  • سامانه پرداخت قبوض بانک صادرات
  • adliran
  • درگاه تامین اجتماعی
  • کارت به کارت از کشاورزی به سپه
  • درگاه اینترنتی سازمان تامین اجتماعی
  • پرداخت آنلاین بانک صادرات
  • انتقال كارت به كارت بانك مسكن
  • سایت بانک کشاورزی اینترنتی
  • درگاه اینترنتی تامین اجتماعی

گرفتن درگاه بانکی اینترنتی

  • بانک پاسارگاد اینترنت بانک
  • سامانه اینترنتی بانک پارسیان
  • انتقال از اينترنت ۰۰۰۱۹۰۰۱ بانک قرض الحسنه مهرايران به ک ۶۰۶۳۷۳۱۱۱۱۸۸۲۲۹۷ ش م ۲۱۴۳۰۹۴۰۳۹۷۶ ش پ ۴۰۳۹۷
  • بانکداری بانک پارسیان
  • بانکداری اینترنتی بانک ملت
  • اینترنت بانک ملت
  • بانک ملت اینترنتی
  • انتقال وجه بانک ملی
  • اینترنت بانک اقتصاد نوین
  • درگاه خدمات الکترونیک بانک مرکزی
  • تمام حقوق این سایت متعلق به درگاه بانک می باشد .
  • اهداف این سایت اطلاع رسانی خدمات و امکانات سایت رسمی ePayBank.ir بمدیریت مهندس مرتضی صاحب می باشد .