توصیه های حفاظتی
با توجه به اینکه اخیرا گزارشاتی پیرامون سرقت از واحد ها بالاخص سرقت از صندوق دستگاه های خودپرداز و خود دریافت مشاهده شده و از آنجا که بررسی های به عمل آمده نشان می دهد اکثریت قریب به اتفاق آنها در اثر سهل انگاری و عدم رعایت مقررات و دستورالعمل های مرتبط با موارد ایمنی و حفاظتی از سوی واحدها حادث گردیده لذا اداره کل بازرسی و حسابرسی مطلبی را تحت عنوان توصیه های حفاظتی ارسال و بر رعایت آنها توسط همکاران تاکید کرده است.
- قبل و بعد از ساعات اداری با رعایت تمام نکات ایمنی درب شعب به هیچ وجه بازنمانده و از تردد بی مورد در این اوقات خودداری گردد.
- اخذ نظریه کارشناسی نیروی انتظامی منطقه قبل از افتتاح شعبه
- هماهنگی با نیروی انتظامی منطقه هنگام جا به جایی موقا واحد ها
- بازدید از ساختمان به منظور ایمن سازی و استحکام ورودی های ساختمان ( نصب حفاظ و … )
- نصب زنگ اخبار و آژیر خطر و تعبیه پدال ها و شاسی های آن در مکان های ضروری ( نظیر میز ریاست، معاونت، باجه های تحویلداری، نیم طبقه، بایگانی، زیرزمین، آبدارخانه، سرویس بهداشتی و … )
- آماده به کار بودن آژیر خطر و آلارم صندوق در طول شبانه روز و در دسترس قراردادن پدال های آن به منظور استفاده به موقع در مواقع اضطراری
- تاکید به کارکنان جهت استفاده صحیح به موقع از تجهیزات ایمنی نظیر زنگ اخبار و پدال های آژیر خطر
- تاکید بر قرارندادن کلیدهای خزانه بر روی آن و مدنظر قرار دادن مفا بخشنامه 7 ب اداره سازمان و روشها در رابطه با نحو استفاده از رمز و کلیدها
- قرارندادن کلید سیستم آژیر خطر خزانه شعبه بر روی دستگاه مذکور
- قفل نمودن درب تردد کارکنان در طول سرویس اداری
- انتقال نقدینگی مازاد ( بیش از حد مجاز تعیین شده ) به خزانه در پایان هر روز
- عدم نگهداری بیش از حد نقدینگی ( پول، ایران چک و … ) در باجه های تحویلداری
- خزانه شعبه می بایست طوری مستقر گردد که در طول سرویس اداری به هنگام باز شدن درب آن، محتویاتش در معرض دید عموم نبوده و در شب درب پلمپ شده آن قابل رویت مامور نیروی انتظامی منطقه باشد. لازم به ذکر است اخیرا سارقان سیم تلفن آژیر خطر شعب را قطع نموده و پس از بهص دا درآمدن آژیر و مراجعه پلیس، اوضاع را از دور تحت نظر داشته و با خلوت شدن منطقه اقدام به ورود و سرقت اموال بانک می نمایند. لذا با توجه به حساسیت موضوع، هوشیاری و پیگیری به موقع و متعاقب آن اطلاع رسانی در اسرع وقت به نیروی انتظامی منطقه ضروریست.
- از بکارگیری عوامل مسلح و محافظین بانک ها در سایر امور خدماتی در بانک مطلقا خودداری به عمل آید
- از تحویل کلید درب بانک به ویژه در پایان وقت اداری به افراد غیرمسئول خودداری گردد.
- در موقع تعطیلی بانک از بسته بودن دربها، پنجره ها و آماده به کار بودن سیستم هایهشداردهنده اطمینان حاصل شود.
- از ورود مشتریان و افراد غیرمسئول به داخل گیشه و قسمت تحویلداری و محل هایی که با اوراق بهادار سروکار دارند جلوگیری گردد.
- در صورت مواجه شدن با سارقین بانک و یا خظرات و تهدیداتی از جانب اشرار و … با حفظ خونسردی اقدامات قانونی و تامینی جهت حفظ جان کارکنان بانک و مشتریان و صیانت از بیت المال و به دام انداختن سارقین با بهره گیری از سیستم های هشدار دهنده به عمل آید.
- در صورت مواجه شدن با هرگونه سوء استفاده از اوراق بانک ارائه دهندگان چک های جاری، مخدوش، جعلی، سرقتی و چک پول های جعلی و مسروقه اسکناس های جعلی – کارت شناسایی و شناسنامه مخدوش و جعلی جهت دریافت وجه سریعا سوژه های مربوط را با اوراق جعلی به عنوان مدرک جرم با تدابیر مناسب به مراجع انتظامی آگاهی و پلیس 110 اطلاع داده شود
- لزوم رفع معایب و نواقص موجود در سیستم های حفاظتی و هشداردهنده، رعایت حد مجاز نقدینگی دستگاههای خودپرداز، عدم نگهداری وجوه مازاد خارج از کاست های مربوطه و ….
- با توجه به تخریب دستگاه های خودپرداز در سرقت های انجام شده خصوصا دستگاه هایی که در خارج از شعبه و در داخل سازمان های دیگر نصب گردیده، از فعال بودن دوربین های سازمان ذیربط، تامین ایمنی دستگاه ها و حتی المقدور غیرقابل دسترس بودن درب دستگاه برای مراجعین اطمینان حاصل گردد.
- با عنایت به انجام سرقت ها در ساعات غیر اداری، مسئولین شعب هنگام خروج از شعبه، از فعال بودن سیستم های آژیر خطر، دوربینهای منصوبه و سایر موارد حفاظتی اطمینان حاصل نمایند.
- به پیامک های شهداردهنده دستگاه خودپرداز که به تلفن همراه مسئولین شعبه ارسال می گردد توجه جدی صورت پذیرد
- از معرض دید قراردادن کلیه کابل ها و سایر تجهیزات ایمنی شعبه که بعضا به سیستم هشدار دهنده به نیروی انتظامی نیز متصل هستند خودداری و از عدم دسترسی سارقین و امکان تخریب و قطع آن اطمینان حاصل شود.
- مجهز نمودن کلیه دستگاههای خودپرداز به سخت افزار آنتی اسکیمر، دوربین و سیستم ضبط تصاویر
- بررسی دوربین های نصب شده به لحاظ جاگذاری در محل های مناسب و رفع نقص از این گونه سیستم ها و تجهیزات ( ضبط کلیه تصاویر پیرامون )
- بررسی وضعیت برق اضطراری ساختمان
- اجتناب اکید در استفاده از پرسنل غیر مسئول در امر پول گذاری دستگاه های خودپرداز.
در پایان انتظار دارد همکاران گرامی ضمن مطالعه و رعایت نکات فوق الذکر علاوه بر افزایش ضریب ایمنی واحد مربوطه، از وارد آمدن خسارت به بانک و کارکنان جلوگیری گردد.
- ebanking mellat (16)