رایانش ابری؛ راهی نو با تجربه ای تاریخی
موسسه گارتنر اذعان دارد، رایانش ابری (Cloud Computing ) قلب سیستم های بانکی آینده خواهد بود. همچنین گذری بر فناوری های موثر در سال 2013 نشان می دهد که رایانش ابری یا محاسبات ابری یکی از سه فناوری مهم در صنایع مختلف و به ویژه صنعت بانکداری می باشد. اینکه رایانش ابری چیست؟ تاریخچه شکل گیری و تکامل آن کدام است؟ چه مزیت های فناورانه ای دارد؟ چقدر در کاهش هزینه ها و صرفه های اقتصادی تاثیرگذار است؟ در صنعت بانکداری چه کاربردها و کار ویژگی هایی برای آن وجود دارد؟ چه چالش ها و نگرانی هایی میتواند به بار آورد؟ تجربه کشورهآگهی شهر من چه درسی به ما می آموزد؟ و … ده ها سوال از این دست، موضوعی است که در این مطلب به بحث و بررسی گذاشته شده است.
ارایه خدمات تبلیغ میزبانی خدمات هاست های ابری برای شرکت های هاستینگ در MyCityAd.ir
اجازه دهید قبل از بیان ویژگی اصلی رایانش ابری به این نکته اشاره کنیم که حیات بشری تجربه های گران سنگی را پیش پای ما گذاشته است. از سوی دیگر، ضروری است تا همه ابعاد حیات اجتماعی و اقتصادی نسل امروز، با هم متوازن و متقارن گردند.. نمی شود و نمیتوان در ساختی از ساحات زندگی بشری به پیشرفت ها و تجربه های بزرگی نائل شد و در عین حال در برخی ابعاد دیگر دست بر روی دست گذاشت و معطل ماند. به علاوه اینکه چه بخواهیم و چه نخواهیم، پیشرفت ها و تجربیات به دست آمده در ساحتی خاص از حیات انسان، بر سایر ابعاد و اضلاع زندگی او نیز تاثیر گذاشته و تمامی حلقه های حیات را به حرکت وا داشته و تلاش می کند تا چهره ای همگون، متوازن و مقارن از آن به نمایش بگذارد.
غرض از بیان این مقدمه ( که خود بخشی از نظریات علمی در عرصه توسعه یافتگی می باشد ) آن است که فناوری رایانش ابری تلاش آگاهانه برای به سامان کردن و هم راستا نمودن ابعاد مختلف حیات اجتماعی و اقتصادی می باشد. چرا و چگونه؟
به این دلیل که رایانش ابری بیش از اینکه خلق یک فناوری نوین باشد، صورتی تکامل یافته، عقلانی، اقصتادی و مدیریتی از فناوری های پیشین است. آنچه در رایانش ابری صورتی برجسته دارد، به اشتراک گذاشتن همه چیز ( EveryThing) است. در پرتو فناوری ابر، لازم نیست تا هر بانک یا موسسه مالی و سایر صنایع و شرکت ها، تمامی نرم افزارهای خود را بر روی سرورها و هاست های اختصاصی اداره کنند و متحمل هزینه های سنگینی شوند. در شرایط نوین، امکان انتقال بسیاری از محاسبات بر بستر ابر فراهم آمده و سرمایه گذاری و مالکیت زیرساخت به صورت جزیره ای و خصوصی منتفی شده است. از این رو میتوان همه امکانات لازم را با بهره گیری از یک زیرساخت مشترک (ابر) اخذ کرده و صرفا بهای خدماتی را پرداخت که مورد استفاده قرار می گیرند. به بیان دیگر و بنابر تعریف NIST رایانش ابری، مدلی برای ایجاد امکان دسترسی فراگیر، ساده و بر مبنای تقاضا از طریق شبکه به منابع محاسباتی قابل تنظیم می باشد. در چنین وضعیتی لازم نیست هر بانک یا شرکتی از بالابودن هزینه پیاده سازی تکنولوژی های پیشرفته بهر اسد و هزینه های سرسام آور و عملیاتی از جمله نیروی انسانی، تجهیزات سخت افزاری و نرم افزاری را بپردازد.
آنچه به صورت ساده از رایانش ابری و مزیت های اقتصادی ان ترسیم کردیم را پیش از این، بارها و بارها در حیات اجتماعی خود ازمودیم. به عنوان نمونه، دیرزمانی بود که نهاد خانواده همه کار ویژه های تولیدی، خدماتی، آموزشی و بهداشتی و … را خود یک تنه برعهده داشت. کفش اعضاء در خانه تهیه می شد، نان خانواده در تنور مادران پخت می شد، والدین تمامی خدمات آموزشی و بهداشتی فرزندان را خود برعهده داشتند و … بشر به مرور زمان دریافت که میتوان با اشتراک مساعی، بسیاری از این کار ویژه ها را به خارج از منزل سپرد و به میزان استفاده از خدمات آنان، هزینه آن را پرداخت کرد. به تبع چنین فکری، مدارس، نانوایی، کارگاه ها، بازارها و … شکل گرفت. به بیان دیگر ما پیش از این، ابر اجتماعی را در حیات خود تجربه کرده ایم و نهاد خانواده را برای رشد و پیشرفت، فارغالبال ساخته ایم، گرچه ترک خانه و خانواده نکرده و برخی از کارکردهای آن را همچنان حفظ نموده و برای آن حرمت و حریم بنا کرده ایم. این واگذاری کارکردها به خارج از منزل، البته با چالش هایی همراه بوده است. ممکن است فی المثل، ابر مدارس نتوانسته باشد همه ارزش های مد نظر خانواده را به فرزندان منتقل کند و انان را با آسیب هایی مواجه ساخته باشد. چه بسا نانوایی ها نیز همانند مادران خانواده به طبخ نان با دقت و بهداشت لازم نپرداخته باشند و ….
با این حال از اشتراک گذاری امور صرف نظر نکرده ایم و تلاش شده است با تدوین قوانین، مقررات و دستورالعمل هایی، چالش ها و آسیب ها به صفر متمایل شود.
کوتاه سخن آنکه فناوری های نوین بر بستر ابر و به اشتراک گذاری بسیاری از امور را میتوان نوعی تلاش برای متوازن کردن و متقارن کردن ابعاد حیات اجتماعی و اقتصادی تلقی نمود. البته ناگفته پیداست که هر فناوری و روشی نو در ابتدای راه با مقاومت عده ای رو به رو می شود. این مقاومت از دیرباز و در مقابل هر تغییری بوده و از این پس نیز خواهد بود. چنین مقاومت هایی چند دلیل عمده دارد:
- روحیه محافظه کارانه و حفظ وضعیت موجود در بخشی از جامعه همیشه وجود داشته و خواهد داشت، این گروه خود را در شرایط جدید، کم بهاتر تصو.ر می کنند و نگران از دست دادن بخشی از منافع خود با ظهور بازیگرانی نو هستند.
- عدم آگاهی از فناوری های نوین موجب واهمه و ترس و در نتیجه مقاومت عده ای می شود. فی المثل وقتی از تکنولوژی خودرو و شیوه رانندگی ان اطلاع نداشته باشیم، آنچه از صنعت خودرو در ذهن متبادر می شود، تصادف های منجر به جرح و خسارت است. همانگونه که با ناامن دانستن رایانش ابری، آن را خطر آفرین تلقی کرده ایم.
برای همراه کردن مقاومت کنندگان و همچنین مهار چالش ها و آسیب های احتمالی فناوری های نوین چند راه کار عمده وجود دارد:
- فرهنگ سازی و آموزش : هر پدیده فناورانه ای نیاز به تشریح، تبیین و برشمردن مزایا و کارکردهای خاص خود را دارد، در عین حال می بایست چالش های آن را بیان کرد و خرد جمعی را برای چاره اندیشی به کار گرفت.
- پیاده سازی نمونه های عملی موفق: جهت ترغیب تصمیم گیران چنین مهمی علاوه بر فرایند یادگیری ضروری است.
- تدوین راهبردها و دستورالعمل های دقیق برای تبیین نقشه راه و غلبه بر چالش ها و آسیب های اجتماعی
- ارزیابی صرفه های اقتصادی و تحلیل هزینه – فایده به ویژه برای صنایع و بنگاه های اقتصادی
از این رو برای به کار گیری و بلوغ رایانش ابری در ایران، به ویژه در صنعت بانکداری نیازمند اقداماتی از این دست هستیم.
ارایه خدمات درگاه پرداخت بانکی ePayBank.ir برای شرکت های هاستینگ ایرانی