بررســى خــواص درمانــى و ارزش تغذیه اى شــکلات
شکلات ماده اى است که در تهیه انواع شیرینى جات در سراسر دنیا به کار مى رود .اغلب واژه کاکائو و شکلات را به جاى هم به کار مى برند،اما باید بدانیم که کاکائو ماده اى تلخ مزه است که از درخت گرمسیرى کاکائو به دست مى آید و اصلا به تنهایى استفاده نمى شود. دانه کاکائو از یک بخش جامد تشکیل شده که شامل چربى است. مخلوط این بخش جامد با چربى، کاکائو و مواد دیگر شکلات را تشکیل مى دهد. ترکیبات کاکائو شامل آب، پروتئین، چربى، هیدراتهاى کربن، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، پتاسم، تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین، آلفاتیدیک هایدروکربن، استیگماسترول، تئوبرومین، کاکائورد، کافئین، آمیدون، تانن، سلولز، مواد ازته، مخلوطى از چند سینسترول، آراشیک اسید، اولئیک اسید، پالمتیک اسید، استه آریک اسید، ویتامین هاى A-C-D مى باشد. شکلات ازمغذى ترین و مفیدترین غذاهاست که البته در صورت افراط ممکن است مضر واقع شود و براى افرادى که کبد سالم ندارند و یا زیاد چاق هستند، مناسب نیست. به علت داشتن ویتامین D، چربى شکلات براى کودکانى که دچار نرمى استخوان هستند مفید است. انــواع مختلــف شــکلات بــه ایــن قــرار اســت: شــکلات تیــره، بــدون شــیر تهیــه میشــود.
شرکت های شکلات سازی میتوانند تبلیغات خود را در MyCityAd.ir درج آگهی کنند.
شــکلات شــیرى، در تهیــه آن شــیر بــه کار رفتــه اســت. شــکلات کــم شــیرین، مقــدار شــکر آن کــم اســت. شــکلات ســفید، در تهیــه آن فقــط از چربــى کاکائــو اســتفاده مى شــود. شــکلات هایى کــه در ترکیــب آنهــا قهــوه بــه کار رفتــه و انــواع دیگــر مثــل شــکلات هایى کــه بــه آن انــواع مختلــف اســانس بــراى طعــم دادن اضافــه مى کننــد، مى باشــد. در تهیــه شــکلات همچنیــن مى تــوان از مغز هــا مثــل گــردو، فنــدق، بــادام زمینـى،. . . . . و گاهـى عسـل، کارامـل، کشـمش، نارگیــل و. . . ) اســتفاده کــرد. بهتریــن دمــا بــراى نگهــدارى شــکلات در دمــاى 15تــا18 درجــه مى باشــد. همچنیــن در ظــرف در بســته، بــه دور از تابــش مســتقیم نــور و جــاى خشــک نگهــدارى شــود و از قــرار دادن مــواد غذایــى بــا بــوى تنــد در مجــاورت شــکلات خــوددارى شــود، زیــرا شــکلات جــاذب مى باشــد.
هدف
هدف از این مقاله تعیین خواص درمانى و ارزش تغذیه اى شکلات مى باشد.
روش کار
در ایـن مقالـه مـرورى کلیـه مطالعـات موجـود در پایــگاه اطلاعاتــى از قبیــل Google و Google scholar و همچنیــن کتابهــاى موجــود کــه مرتبــط بــا خــواص درمانــى و ارزش تغذیــه اى شــکلات بوده انــد بررســى شــدند. از کلیــد واژه «chocolate» در جســتجوى مقــالات اســتفاده شــد. اثــر درمانــى و ارزش تغذیــه اى از جملــه مــواردى مى باشــند کــه در مقــالات بررســى شــدند.
یافته ها
شکلات حاوى 300 ماده شیمیایى است. شکـــلات تیـــــره حــــاوى فلاونوئید و ترکیبات پایه گیاهى آنتى اکسیدان هاى حفاظتى نظیر آنچه در چاى سبز موجود است مى باشد و مى تواند به کاهش فشار خون، بهبود گردش خون، کنترل سنتز نیتریک اسید و در نتیجه تنظیم جریان فشار خون و پیشگیرى از مسدود شدن شریان ها کمک نماید و در نتیجه این عوامل، سلامت قلب و عروق حاصل مى شود.
تئوبروماین ترکیبى است که به مقدار جزئى در شکلات موجود است و دیگر ترکیب آن با کافئین و احتمالامواد موجود در شکلات به ایجاد احساس نشاط در مصرف کنندگان شکلات منجر مى شود.
فلاوانول یک ترکیب بسیار مفید در شکلات است که مزه تلخ شکلات هم ناشى از این ماده است. هر چه مقدار این ماده در شکلات کمتر باشد مزه شکلات شیرین تر مى شود. این ماده همانند فلاونوئید یک آنتى اکسیدان است که خطر بروز بیمارى هاى قلبى و سرطان را کاهش مى دهد و مى تواند از بروز دیابت و فشار خون و از زوال عقل جلوگیرى کند.
اپى کاتچین، مى تواند از ابتلا به سرطان و بیمارى هاى قلبى عروقى پیشگیرى کند و میزان آن از اپى کاتچین موجود در چاى چهار برابر بیشتر است. بسیارى از خانم ها پیش از عادت ماهیانه میل عجیبى به خوردن شکلات دارند، این مساله مى تواند به دلیل وجود منیزیم در شکلات باشد. کمبود منیزیم باعث بروز ناراحتى هایى در دوران پیش از قاعدگى مى شود.
علاقه برخى از خانم ها به خوردن شکلات در دوران باردارى نیز مى تواند به دلیل کم خونى آنها باشد. شکلات حاوى آهن مى باشد و براى کم خونى مفید است.
فنیل اتیل آمید، سبب ترشح دوپامین در بدن مى شود و ضد افسردگى است. تریپتوفان یک نوع اسید آمینه مى باشد. مصرف آن موجب ترشح سروتونین در مغز مى شود و ایجاد سرخوشى، لذت و وجد مى کند.
کاکائــو محتــوى مقــدار زیــادى از یـک نـوع مـاده معدنـى زیبایـى دهنده بــه نــام گوگــرد مى باشــد. گوگــرد بــه ســاخته شــدن مــو و ناخن هــاى ســالم تــر و داشــتن پوســت زیبــا کمــک مى کنــد و همچنیــن در ســم زدایــى کبــد موثــر اســت. ســالم کارکــردن لوزالمعــده را حمایــت مى کنــد.
نتیجه گیرى از دیدگاه درگاه پرداخت ePayBank.ir
شـکلات یـک غـذاى سـالم بـراى قلـب و مغـز مى باشـد و کاکائـو یکـى از قوىتریـن آنتى اکسـیدان هاى گیاهـى مى باشـد. پژوهش هـاى جدیـد نشـان مى دهـد بیـن کاکائـو و سـلامت رگ هـاى قلـب به دلیل کم کـردن خطر لختـه شـدن خـون و حمله هـاى قلبـى رابطـه وجـود دارد شـکلات مى توانـد خطـر دیابـت را در زنـان کاهـش دهـد و ایـن امـر بـه دلیـل وجـود فلاونوئیـد در ترکیـب آن مى باشـد. پژوهشـگران آمریکایـى در پژوهشـى روى زنـان بـاردارى که شـش مـاه مرتب شـکلات تیـره مصرف کردنـد، دریافتنـد نـوزادان ایـن مـادران نسـبت بـه نـوزادان مادرانى کـه از تـرس چاقـى شـکلات مصـرف نمى کردنـد، کودکان خندان و با نشـاط تـرى هسـتند. ایـن پژوهشـگران توصیـه مى کننـد مـادران بـاردارى کـه دچـار افسـردگى و تنـش هسـتند بهتـر اسـت شـکلات بخورنـد. نتایـج پژوهشـگران مرکز پزشکى دانشـگاه جون تاون نشان داد نوعـى ترکیـب موجـود در دانه هاى کاکائـو موسـوم بـه GECGCمى تواند سـرعت رشد تومورهاى سـرطانى را در انسـان کاهـش داده و سـرعت تخریـب ایـن تومـور را شـدت بخشـد. بیشـترین واکنـش مربـوط بـه دو نـوع مختلـف سـرطان روده بـزرگ بـوده اسـت. بـه طـور کلـى رشـد تومورهـا تـا 50درصد کاهش یافته و بیشـتر سـلولهاى سرطانى تخریـب شـدند. در نتایـج تحقیقاتى که به وسـیله دانشـمندان دانشـکده پزشـکى پنسـیلوانیا بـه انجـام رسـیده اسـت ثابـت شده اسـت کـه خـوردن شـکلات یـا نخـوردن آن تاثیر مهمـى در ایجاد آکنه و جـوش نـدارد.
محققـان در اسـکاتلند و ایتالیـا بـا انتشـار مقالـه اى در نشـریه نیچـر اظهـار داشـتند افـزودن شـیر بـه شـکلات ممکـن اسـت خـواص مفیـد پروتئیـن آن را خنثـى نمایـد. احتمـالا شـیر ضـد اکسـید هاى شـکلات را بـه دام مى انـدازد و در نتیجـه ایـن مـواد مثـل زمانـى کـه شـکلات سـیاه تنهـا مصـرف مى شـد جـذب بـدن نمى شـود و تاثیـر محافظتـى آن از دسـت مى رود.
کاکائـو مى توانـد جایگزیـن مناسـبى بـراى افـرادى که به آسـپرین حساسـیت دارنـد باشـد. شـکلات هاى شـیرى از ابتـلا بـه افسـردگى جلوگیـرى مى کنـد چـرا کـه روغـن کاکائـو و ویتامیـن Eموجـود در آن بـه مغـز جهـت نو کـردن و تجدیـد خـود کمک مى کنـد. مطالعه جدیدى در دانشـگاه جان هاپکینز نشـان داده اسـت فقـط خـوردن چنـد قطعـه کوچک از شـکلات تیـره احتمال حمله قلبـى را کاهـش مى دهد چنین کاهشـى نتیجـه کاسـته شـدن از تمایـل پلاکـت بـه تشـکیل لختـه اسـت.
شـکلات هایى کـه در ترکیبـات خـود حـاوى قهـوه مى باشـند بـه دلیـل وجـود کافئیـن بـالا باعـث مى شـوند قـدرت و توانایـى مغـز افزایـش یابـد. کافئیـن باعـث بهبـود بخشـیدن تنفـس مى شـود و لوله هـاى هوایـى ریه هـا را گشـاد و بـاز مى کند و باعـث مى شـود تنفـس بیمـاران مبتـلا به آسـم آسـان گـردد. همچنین بـا کاهش خسـتگى عضلات تنفسـى باعث راحت شـدن تنفـس مى شـود.
قهـوه همچنیـن محـرک و بـاز کننده گرفتگـى عضلات اسـت و عمـل هضـم را آسـان مى کنـد سـردرد ها را تسـکین مى دهـد و بـراى کسـانى کـه خـواب زیادتـر از حالـت طبیعـى دارنـد مفیـد اسـت و خـواب آنهـا را متعـادل مى کنـد.
قهـوه سلسـله اعصـاب سـمپاتیک و دسـتگاه گـوارش را تحریـک مى کنـد و محـرک اسـت. اغلـب دانشـمندان و نویسـندگان بـا اسـتفاده از قهـوه کار خـود را آمـاده مى کنند.
اشـخاص مبتلا بـه بیمارى هاى قلبـى، فشـارخون و اشـخاص عصبانـى بایـد بـا احتیـاط از آن مصـرف نماینـد. کاکائـو و قهـوه مانـع فسـاد دندان انـد. تحقیقـات انجام شـده در یکـى از مراکز دندانپزشـکى نشـان داده اسـت قهـوه بـه علـت داشـتن تانـن مى توانـد در فعالیت میکروبـى کـه منتهـى بـه پوسـیدگى و فسـاد دنـدان مى شـوند مداخلـه نموده و مانـع از ایـن ناراحتـى شـود.
اسـتفاده از کاکائـو و قهـوه بـه علـت تانن هایـى که دارنـد مى تواننـد از فعالیـت پلاک هـاى میکروبـى که ایجـاد پوسـیدگى و حفره در دنـدان مى کنـد جلوگیـرى کننـد. بایـد بـه خاطـر داشـت شـکلات همانند هـر مـاده غذایـى دیگـر مضراتـى دارد و مى توانـد باعـث افزایـش کلسـترول خـون شـود.
هـرگاه بخواهیـم شـکلات را در برنامـه غذایـى خـود وارد کنیـم بایـد بـه همـان میـزان از مصـرف چربـى و قنـد در غذاهـاى دیگـر کاسـته شـود تـا شـاهد عـوارض منفـى بـه خصـوص در بیمـاران کلیـوى و مبتلایـان بـه فشـار خـون نباشـیم.
اگرچه شـکلات قسـمتى از راه حـل بیماریهـاى قلبـى اسـت، امـا بـا افزایـش مـوج چاقـى، توضیـح عیـوب قابـل ملاحظـه در رابطه بـا افراط در مصـرف شـکلات لازم بـه نظـر مى رسـد. اغلـب شـکلات هاى موجـود در بـازار حـاوى کالـرى بـالا و بـه طـور میانگیـن شـامل 30درصـد چربى اسـت.
بنابرایـن نیـاز اسـت کـه تحقیقـات د رزمینـه چگونگـى رفتارهـاى مـردم در مـورد ارزش گـذارى تغذیـه اى نسـبت بـه شـکلات انجـام گیـرد. بـا توجـه بـه مطالـب اشـاره شـده در مـورد ترکیبـات حـاوى شـکلات، ضـرورى اسـت تـا مراکـز اسـتاندارد کنترل کیفیـت غذایى در ایـن زمینـه بیشـتر توجـه نماینـد.