درگاه پرداخت الکترونیک ePayBank.ir
پس از راه اندازی سایت تجارت الکترونیک نوبت به مهمترین بخش این چرخه ی عینی پرداخت الکترونیک می رسد . در این مبحث بـه توضیح و بررسی :
-1 پرداخت الکترونیک
-2 ویژگی های پرداخت الکترونیکی
-3 مدلهای پرداخت الکترونیکی
-4 روشهای پرداخت الکترونیکی
خواهیم پرداخت . قبل از پرداختن به جزئیات پرداخت الکترونیک فرایند کلی تجارت الکترونیک را در نظر می گیریم.
برای اینکه درگاه پرداخت بانکی داشته باشید باید در سایت درگاه پرداخت ePayBank.ir عضو شوید . سپس با نام کاربری و رمز عبور به پنل کاربری خویش Login نمایید و سپس مدارک فعالسازی درگاه پرداخت ePayBank.ir را دانلود نموده و از طریق پست پیشتاز برای درگاه پرداخت ارسال نمایید. بعد از دریافت مدارک فعالسازی در صورت صحت انجام، حساب پذیرندگی سایت یا وبلاگ شما توسط کارشناسان درگاه پرداخت ePayBank.ir تایید و پیامک فعالسازی دریافت می نمایید.
تجارت الکترونیک از شش مرحله تشکیل شده است . مرحله اول بررسی (Cataloging) است که در آن خریـدار محـصول مـورد نظـر خود را در سایتهای مربوطه بررسی می کند . پس از این مرحله خریدار با فروشندگان مختلف راجع به پارامترهایی مثل قیمت، نـوع، زمان تحویل، خدمات پس از فروش، نحوه پرداخت و غیره مذاکره (Negotiation) می کند و یک فروشنده را انتخاب می کند. بعد از مذاکره بین خریدار و فروشنده قرارداد (Contract) بسته می شود . اکنون نوبت مهمترین مرحله تجارت الکترونیـک یعنـی پرداخـت (Payment)الکترونیک است . انجام هیچ معامله ای بدون پرداخت کامل نیست . در این مرحلـه بـه گونـه ای خریـدار پـول محـصول خریداری شده را به فروشنده پرداخت می کند . پس از پرداخت محصول خریداری شده به خریدار تحویل (Delivery) داده می شود .
در نهایت فروشنده با خدمات پس از فروش (After sale support) از محصول خود حمایت می کند.
پرداخت، جزء اصلی تجارت است . هیچ معامله ای بدون پرداخت کامل نیست . امروزه با گسترش تجارت الکترونیک نیاز بـه روشـهای پرداخت الکترونیکی مناسب به شدت احساس می شود.
پرداخت الکترونیک عبارتست از پرداخت پول در مقابل کالا و خدمات در تجارت الکترونیک . به عبارت دیگر پرداخت پـول از طریـق وسائل الکترونیک به خصوص اینترنت.
در انجام یک پرداخت الکترونیک حداقل 4 نقش وجود دارد:
-1 پرداخت کننده : (Payer) کسی است که بابت چیزی پول پرداخت می کند.در واقع مشتری است.
-2 دریافت کننده : (Payee) کسی است که بابت چیزی پول دریافت می کند.در واقع فروشنده است.
-3 بانک کارگزار مشتری یا موسسه مالی صادر کننده اعتبار برای مشتری (Issuer)
-4 بانک کارگزار فروشنده (Acquirer)
ویژگی های یک روش پرداخت الکترونیکی مناسب
در یک پرداخت الکترونیکی ویژگی های بسیاری در نظر گرفته می شود که تعدادی از آنها را بررسی می کنیم:
– امنیت (Security)
آیا اطلاعات مالی و شخصی را به روشی می توان تغییر داد که مانع از افشاء آن برای گروه های غیر مجاز گردد؟(در بخش امنیت بـه توضیح کامل این بخش خواهیم پرداخت)
– قابلیت بررسی (Audit ability)
یعنی اینکه سیستم بتواند تمام جنبه های تراکنش را ثبت کند تا در صورت لزوم از آن استفاده کرد.
– کارایی (Efficiency)
انجام تراکنش با هزینه زمانی کم
– قابلیت اطمینان (Reliability)
آیا سیستم به قدر کافی مستحکم است که تراکنشها یا پول را در صورت قطع برق، خراب شدن سرور ، خرابی های شبکه یـا ورودی پیش بینی نشده از طرف کاربران از دست ندهد؟
– مقیاس پذیری (Scalability)
در صورت افزایش بار کاری و افزایش منابع، کارایی کم نشود.
– قابلیت مجتمع شدن (Integration)
آیا سیستم قابلیت مجتمع شدن با سیستم حسابداری یا پرداخت دیگر را دارد؟
– قابلیت پذیرش (Acceptability)
آیا سیستم از سوی کاربران پذیرفته خواهد شد؟
– هزینه پایین (Low Cost)
هزینه انجام هر تراکنش در آن پایین باشد.
– گمنامی (Anonymity)
اینکه مشتری بدون نیاز به معرفی خود قادر به پرداخت باشد.
روشهای پرداخت الکترونیکی
با در نظر گرفتن اینکه دریافت کننده، پول را از حساب پرداخت کننده بکشد یا پرداخت کننده پول را بـه حـساب دریافـت کننـده بفرستد و اینکه دو طرف مستقیماً با هم در ارتباط باشند یا نه ، چهار مدل پرداخت الکترونیک قابل تصور است :
-1 مدل پرداخت مستقیم مانند پول (Direct Cash Like)
در این مدل ارتباط مستقیم بین پرداخت کننده و دریافت کننده وجود دارد . پرداخت کننده ابتدا از یک بانک بـا دادن پـول نـشانه (Token)دریافت می کند . سپس این نشانه را به دریافت کننده می دهد . دریافت کننده این نشانه را بـه بانـک کـارگزار خـود و بـه حساب خود می گذارد . در نهایت بانک کارگزار دریافت کننده (Acquirer) و بانک کارگزار پرداخـت کننـده (Issuer) بـا هـم تـسویه حساب می کنند . از نمونه های واقعی بر مبنای این مدل می توان پول دیجیتالی E-cash) ، Digital Cash) را نام برد.
-2 مدل پرداخت مستقیم بر مبنای حساب (Direct Account Based)
در این مدل ارتباط مستقیم بین پرداخت کننده و در یافت کننده وجود دارد . پرداخت کننده یک سند پرداخت بـه دریافـت کننـده می دهد . دریافت کننده این سند را در بانک کارگزار خود به حساب خود می گذارد . سـپس بانـک کـارگزار دریافـت کننـده و بانـک کارگزار پرداخت کننده با هم تسویه حساب می کنند. در نهایت پیامی از بانک کارگزار پرداخت کننده به وی مبنی بر انجام پرداخت می رسد . از نمونه های واقعی بر مبنای این مدل می توان چک الکترونیکی E-check را نام برد.
-3 مدل پرداخت غیرمستقیم کشش بر مبنای حساب (Indirect Pull Account Based)
در این مدل ارتباط مستقیم بین پرداخت کننده و دریافت کننده وجود ندارد.دریافت کننده آغاز گر جریان پرداخت است و اطلاعات حساب پرداخت کننده را در اختیار دارد.روند انجام پرداخت بدین صورت است که دریافت کننده از بانک کارگزار خود تقاضای انتقال وجه را از حساب پرداخت کننده در بانک وی به حساب خود می کند.سپس بانک کارگزار دریافت کننده و بانـک کـارگزار پرداخـت کننده با هم تسویه حساب می کنند.در نهایت پیامی از بانک کارگزار پرداخت کننده به وی مبنی بر انجام پرداخت می رسد. از نمونه های واقعی بر مبنای این مدل می توان کارت اعتباری Credit Card را نام برد.
-4 مدل پرداخت غیرمستقیم فشار بر مبنای حساب (Indirect Push Account Based)
در این مدل ارتباط مستقیم بین پرداخت کننده و دریافت کننده وجود نـدارد. پرداخـت کننـده آغـاز گـر جریـان پرداخـت اسـت و اطلاعات حساب دریافت کننده را در اختیار دارد.انجام پرداخت به این صورت است که پرداخت کننده از بانک کارگزار خود تقاضـای انتقال وجه را از حساب خود به حساب دریافت کننده در بانک کارگزار وی می نماید.سپس بانـک کـارگزار دریافـت کننـده و بانـک کارگزار پرداخت کننده با هم تسویه حساب می کنند.در نهایت پیامی از بانک کارگزار دریافت کننده به وی مبنی بر انجـام پرداخـت می رسد.این مدل شبیه پرداخت سنتی در دنیای واقعی است ولی به صورت الکترونیکی پیاده سازی نشده است.
تبلیغات نیازمندی سایت و کسب و کار تجارت الکترونیک خویش را در MyCityAd.ir میتوانید به صورت درج آگهی ثبت نمایید تا آگهی خدمات و محصولات شما در لیست نتایج جستجو ظاهر شوند.