کارت بازرگانی، کاربرد و مراحل اخذ کارت بازرگانی در فعالیت های بازرگانی بین المللی
به منظور کمک به فراهم آوردن موجبات رشد و توسعه اقتصادی کشور، تبادل افکار و بیان آرا و عقاید مدیران صنعتی، معدنی، کشاورزی و بازرگانی به موجب وظایف و اختیارات قانون، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران تاسیس شد. اتاق بازرگانی و صنایع و معادن جمهوری اسلامی ایران موسسه ای غیرانتفاعی است که دارای شخصیت حقیقی و استقلال مالی می باشد
ارایه درگاه پرداخت بانکی برای صاحبان دارای کارت بازرگانی و فعالین بازرگانی بین المللی کشور وظایف و اختیارات اتاق بازرگانی عبارتست از :
- ایجاد هماهنگی و همکاری بین بازرگانان و صاحبان صنایع و معادن و کشاورزی در اجرای قوانین مربوطه و مقررات جاری مملکتی
- ارائه نظر مشورتی در مورد مسائل اقتصادی کشور اعم از بازرگانی، صنعتی و معدنی و مانند ان به قوای سه گانه
- همکاری با دستگاههای اجرایی و سایر مراجع ذیربط به منظور اجرای قوانین و مقررات مربوط به اتاق
- ارتباط با اتاق بازرگانی سایر کشورها و تشکیل اتاقهای مشترک و کمیته های مشترک با آنها براساس سیاستهای کلی نظام جمهوری اسلامی ایران
- تشکیل نمایشگاههای تخصصی و بازرگانی داخلی و خارجی با کسب مجوز از وزارت بازرگانی و شرکت در سمینارها و کنفرانسهای مربوط به فعالیتهای بازرگانی، صنعتی، معدنی و کشاورزی اتاق بازرگانی در چارچوب نظام جمهوری اسلامی ایران
- کوشش در راه شناسایی بازار کالاهای صادراتی ایران در خارج از کشور و تشویق و کمک به موسسات مربوطه جهت شرکت در نمایشگاههای بازرگانی داخلی و خارجی
- تشویق و ترغیب سرمایه گذاری داخلی در امور تولیدی بالاخص تولید کالاهای صادراتی که دارای مزیت نسبی باشند.
- تلاش در جهت بررسی و حکمیت در مورد مسائل بازرگانی داخلی و خارجی اعضا و سایر متقاضیان از طریق تشکیل مرکز داوری اتاق بازرگانی ایران طبق اساسنامه، که توسط دستگاه قضایی تهیه و به تصویب مجلس شورای اسلامی خواهد رسید
- ایجاد و اداره مرکز آمار و اطلاعات اقتصادی به منظور انجام وظایف و فعالیت های اتاق بازرگانی
- صدور کارت عضویت طبق آئین نامه اتاق بازرگانی ایران جهت تکمیل مدارک صدور کارت بازرگانی
- تشکیل اتحادیه های صادراتی و وارداتی و سندیکاهای تولیدی در زمینه فعالیتهای بازرگانی، صنعتی، معدنی و خدماتی طبق مقررات مربوطه
- دائر کردن دوره های کاربردی در رشته های بازرگانی، صنعتی و خدماتی متناسب با احتیاجات کشور
- تهیه، صدور و تایید اسنادی که طبق مقررات بین المللی به عهده اتاق بازرگانی ایران می باشد با هماهنگی وزارت بازرگانی
- تشکیل اتاقهای بازرگانی شمترک با کشورهای دوست با هماهنگی وزارت بازرگانی و وزارت امور خارجه.
تعریف کارت بازرگانی
کارت بازرگانی، مجوزی است که به دارنده ان اعم از شخص حقیقی یا حقوقی به موجب ماده 3 قانون صادرات و واردات مصوب 1372/7/4 مجلس شورای اسلامی اجازه داده می شود به امر تجارت خارجی بپردازد. براساس مقرراتی که در حال حاضر در دست اجرا است اعتبار کارت بازرگانی از تاریخ صدور یکسال تا 5 سال به اختیار متقاضی می باشد. تمدید کارت بازرگانی با ارائه مدارک لازم برای مدت مذکور انجام می گیرد و در دفعات بعد نیز به همین ترتیب ادامه می یابد.
کاربردهای کارت بازرگانی:
- ثبت سفارش و ترخیص : ارائه کارت بازرگانی به وزارت بازرگانی و بانک جهت ثبت سفارش و هنگام ترخیص کالا به گمرک ضروری است.
- واردات از مناطق آزاد : شرکت های تولیدی ثبت شده در مناطق آزاد میتوانند برای انتقال یا واردات کالای تولیدی خود به میزان ارزش افزوده به داخل سرزمین اصلی از کارت بازرگانی استفاده نمایند.
- مبادرت به حق العمل کاری در گمرک : حق العمل کار در گمرک به شخصی ( اعم از حقیقی یا حقوقی ) اطلاق می شود که تشریفات گمرکی ترخیص کالای متعلق به شخص دیگری را به وکالت از طرف آن شخص انجام می دهد.
چگونگی صدور کارت بازرگانی
کارت بازرگانی توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران یا شهرستانها به نام متقاضیانی که واجد شرایط زیر باشند برای مدت یک تا پنج سال حسب درخواست متقاضی صادر می گردد که در صورت تایید توسط وزارت بازرگانی معتبر خواهد بود.
الف : اشخاص حقیقی ایرانی :
- داشتن حداقل 21 سال تمام
- داشتن برگ پایان خدمت نظام وظیفه یا برگ معافیت برای آقایان
- داشتن 3 سال سابقه فعالیت تجاری یا تولیدی به تایید دو نفر از دارندگان کارت بازرگانی یا ارائه مدارک دانشگاهی یا داشتن مجوز از یکی از وزارتخانه های تولیدی
- داشتن محل کسب متناسب با رشته فعالیت، اعم از ملکی یا استیجاری
- داشتن دفاتر قانونی و ارائه اظهارنامه ثبتی
- داشتن حساب جاری در یکی از شعب بانک های داخلی
- نداشتن رابطه استخدامی با دستگاهها و سازمانهای دولتی
- عدم ورشکستگی به تقصیر یا تقلب
- نداشتن محکومیت موثر کیفری
ب: اشخاص حقیقی غیر ایرانی
- داشتن کلیه شرایط مقرر برای اشخاص ایرانی باستثنای برگ پایان خدمت نظام وظیفه
- داشتن پروانه کار و اقامت معتبر
- عمل متقابل کشور متبوع انها در مورد ایرانیان مقیم آن کشور، در موارد خاص که صدور کارت بازرگانی بدون توجه به عمل متقابل کشور متبوع متقاضی به تشخیص وزارت بازرگانی ضرورت داشته باشد وزارت مذکور میتواند مجاز بودن صدور کارت بازرگانی برای این قبیل متقاضیان را بدون رعایت شرط عمل متقابل به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران اعلام نماید.
موارد معافیت از داشتن کارت بازرگانی:
- شرکتهای تعاونی مرزنشینان برای ورود کالای مورد نیاز خانوارهای مرزنشین طبق فهرست مربوطه و تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده و صدور کالاهای ما به ازای کالاهای وارداتی.
- ملوانان ایرانیشاغل در شناورهایی که بین سواحل ایران و سایر کشورها در تردد هستند، برای کالاهای مورد نیاز خانواده خود در حد تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده.
- پیله وران برای ورود کالاهای قابل ورود مورد نیاز استان خود و استانهای هم جوار در صورت اخذ کارت پیله وری و مجوز از شرکت بازرگانی شهر یا استان مربوطه.
- کارگران ایرانی شاغل در خارج از کشور در صورت داشتن کارنامه شغلی از وزارت کار و امور اجتماعی طبق فهرست مربوط و در حد تعداد، مقدار و ارزش تعیین شده
- کالاهایی که ورود و صدور آنها به تشخیص گمرک برای فروش نیم باشد.
صدور و تمدید کارت بازرگانی
برای صدور کارت بازرگانی باید زاط ریق اداره کل ثبت شرکتهای محل، اقدام به اخذ اظهارنامه های ثبتی و گواهی پلمپ دفاتر و سپس به اتاق بازرگانی و سنایع و معادن استان محل فعالیت مراجعه نمود، همچنین با مراجعه به اداره اگاهی جهت دریافت گواهی عدم سوء پیشینه باید اقدام کرد.
پس از تکمیل پرونده و امضاء کارت در اتاق بازرگانی جهت تایید نهایی باید به سازمان بازرگانی استان مربوطه مراجعه کرد. کارت بازرگانی شرکت های خارجی جهت تایید به اداره کارت بازرگانی وزارت ارسال می شود.
دارنده کارت بازرگانی یا نماینده او با در دست داشتن :
- گواهی از حوزه معالیاتی ذیربط مبنی بر موافقت یا ترتیب پرداخت بدهی مالیات قطعی شده آخرین سال مالیاتی پذیرفته شده
- آگهی تغییرات در مدیریت و سایر تغییرات مربوطه در صورتی که دارنده کارت شخص حقوقی باشد
- جهت انجام تشریفات تمدید، متقاضیان باید به اتاق بازرگانی و صنایع و معادن و سپس برای تایید به وزارت بازرگانی مراجعه نمایند. تاریخ تمدید، مبدا اعتبار مجدد کارت خواهد بود.
از دریافت مدارک تا صدور کارت بازرگانی از طرف اتاق بازرگانی و صنایع و معادن تبریز به طور متوسط 5 روز به طول می انجامد. هزینه های جانبی متقاضیان جهت صدور و تمدید کارت بازرگانی برای حق عضویت سالانه از 750000 ریال به میزان سرمایه متقاضی با توجه به هزینه ثبت شده متغیر است، همچنین حق تمبر برای صدور کارت بازرگانی 100 هزار ریال و برای هر بار تمدید 50 هزار ریال می باشد.